reppari

Kaduilla raikaa räppi!

Laxa (vas.) ja JDLD vauhdissa

Laxa (vas.) ja JDLD vauhdissa

Lämmin Helatorstai on kerännyt Esplanadin puiston pullolleen aurinkoisesta vapaapäivästä nauttivia ihmisiä. Mitä tapahtuu? Kaksi nuorta miestä jammailee ja riimittelee hauskoja sanoituksia. Puistossa ei ole yhtäkään tyhjää penkkiä, ja kuulijakunta on taattu. Estradilla kaiken keskipisteenä on punainen nahkamatkalaukku, jossa komeilee räppäri Laxan kuva, ja teksti ”Levy 5€”.

-En tahdo tehdä asioita perinteisen kaavan mukaisesti, vaikka tiedostan räpmusiikkiin liittyvät oletukset ja aitouden paineet. Yritän tähdätä siihen, että kappaleen voisi kuunnella kaksikymmentä kertaa, ja jokaisella kerralla siitä saisi irti jotakin uutta, Laxa kertoo.

Laxa on 24-vuotias rap-artisti, joka puuhastelee katukeikkoja yhteistyökumppaninsa JDLD:n, eli Jalmarin kanssa. Mikään ei ole koskaan varmaa, vaan kaikki muotoutuu ajan kanssa.

-Mä olen artistina tämän setin ja levyn takana. Mulla on kymmenen vuoden räppitausta nyt takana. Olin ennen ollut mukana räppibattleissa, ja musiikki oli aina kaikessa mukana.  Jalmarin mukaantulo systematisoi kaiken, räppäri kuvailee.

Kaverukset tutustuivat lukiossa, mutta vasta sen viimemetreillä. Vuotta vanhemman Laxan opiskelut olivat venyneet vuodella, joten jätkät kirjoittivat ja valmistuivat samaan aikaan.

-Mä ilmestyin Jalmarin elämään, Jalmarin eteen koulun ruokalassa, Laxa nauraa.

-Alun perin lähdin Laxan mukaan, kun se soitti mulle tekemänsä biisin, joka oli todella hyvä. Sain studiotilan käyttööni, ja alettiin vääntää levyä. Olin mukana tuotannollisella puolella, en suinkaan mikin takana.  Jossakin vaiheessa kuitenkin päädyin feattaamaan Silkin ja Satiinin kertosäkeeseen. Levyjulkkareissa päädyin jo lavalle – olen salamyhkäisesti sniikannut itseni mukaan, Jalmari nauraa.

Tähän mennessä Laxa on julkaissut debyttiialbumin Grandmaster Laxatiivi, ja tehnyt Jalmarin kanssa ensimmäisen musiikkivideon. Toisesta levystä ei kuitenkaan vielä ole tietoa, vaikka materiaalia sen tekemiseen on jo hyvin kasassa.

-Kesällä on tarkoitus tehdä todella päryttävä musiikkivideo. En halua paljastaa siitä muuta kuin, että se tulee olemaan tajunnanräjäyttävää kamaa, Jalmari virnistää.

 ”Hei olen hyvin varustettu nuorimies”

Jätkien huikea energia ja hyvä fiilis ei voi olla tarttumatta. Hauskat riimit ja tilanteeseen eläytyminen saavat ohikulkijat hymyilemään estoitta. Vieressä seuraava tyttö kaivaa Iphonen esiin, ja kuvaa jätkien räppäystä ja hulluttelua – hieno hetki on ikuistettava. Jätkillä on hauskaa, ja biisin vaihtuessa he vetävät ylävitoset ja nauravat. Laxaa yskittää, mutta se ei estä menoa.

-Olen ollut monissa bändeissä nuoresta pitäen. 12-vuotiaana aloin räppäämään, kirjoittamaan biisejä ja tekemään tietokoneella musiikkia. Ensimmäinen rap-biisini tein 13-vuotiaana, ja se on todella huono. Se on järkyttävää kuraa, Laxa nauraa.

Monilahjakkaan räppärin taidot eivät suinkaan rajoitu rap-laulantaan. Testissä ovat olleet monenmoiset soittimet ja bändit.

– Olen soittanut kaikkia soittimia, jotka ovat tulleet vastaan. Mihin saan käteni, sitä alan soittaa.

Jalmari puolestaan omaa vuosien takaisen rumpalitaustan, minkä lisäksi hän yläaste vuosinaan kirjoitteli biisejä.

-Nyt kahdeksan vuoden tauon jälkeen päädyin paukuttamaan rumpuja treenikämpällä, se oli hauskaa pitkästä aikaa. Myös räppi on ollut todella pitkään mukana ja taustalla, mutta freestyleä on tullut tehtyä kaikkein eniten, JDLD tuumaa.

Laxan kappaleiden hauskat sanoitukset ja tarinat niiden taustalla eivät kuitenkaan synny itsestään.

-Otan ideoita musiikkiin kaikkialta mistä saan. Räppäämisen puolesta Chali 2na on vaikuttanut todella paljon räppäämiseeni esimerkiksi rytmityspuolen kannalta. Myös kaikenlainen old school rap on vaikuttanut, ja yksi selkeä päävaikute on kasari rnb soul funk –osasto, räppäri latelee.

Teini-iän porteilla nuori mies ymmärsi, että rap oli keino kertoa asioista, ja käsitellä niitä. Sama pätee edelleen.

-Käsittelen myös seksuaalisuutta rapin avulla. Seksuaalisen itsetunnon ei tarvitsisi olla sellainen, mitä usein näkee. Musiikissani ei ole välttämättä sellaista muna läppää että ”hei olen hyvin varustettu nuorimies”, vaan siinä on paljon kiertoilmaisuja. Myös sarkasmi ja ironia ovat olleet tässä vahvasti alusta asti mukana. Luultavasti jokainen asia mitä me sanomme, on jollakin tavalla kaksimielinen, nuori mies hymähtää.

Laxa on tehnyt räppiä jo reilut kymmenen vuotta

Laxa on tehnyt räppiä jo reilut kymmenen vuotta

Asennetta vaikka muille jakaa

-Ehkä saan mun ekan lapsen tänä kesänä, räppää Jalmari ja molemmat repeävät remakkaan nauruun kesken esityksen.

Helsingin katuja kierrellessä kadun kulmissa törmää viulisteihin ja haitarinsoittajiin, mutta harvoin eteen sattuu räppäävää kaksikkoa. Idea ei ole täysin perinteinen.

-Ruudolf ja Särre vetivät aikoinaan tuolla Carrolsin edessä, ja siitä lähti idea. Ensimmäiset katukeikat vedettiin ilman mikkejä, kunnes hommasimme boomboxin, johon sai mikit. Meillä on suunnitteilla varjofestarikiertue, eli kun on isoja festareita missä on ihmisiä, jotka voisivat ehkä olla kiinnostuneita meidän musiikistamme, menemme soittelemaan sinne holleille, innostunut Jalmari kertoo.

-Me vedetäään asenteella. Meidän keikasta ei tarvitse maksaa sitä sataaneljääkymppiä, että pääsee katsomaan, ja silti kaikilla on ihan kivaa, Laxa toteaa ja hymyilee.

Vaatimaton katuräppäys voi muotoutua ainakin nämä jätkät tuntien vaikka mihin suuntaan. Roolit ja tyyli voivat muuttua samoin kuin tavoitteet, mutta entä haaveet?

-Tässä on oma rooli muuttunut niin paljon taustahäärijästä livesetteihin ja freestyleen. Olen tehnyt uudenvuoden lupauksen, että julkaisisin oman biisin. Sekin hakee vielä muotoaan, mutta nyt on hauska tehdä näitä katukeikkoja. Odotan, miksi tämä muotoutuu, ja nyt olen tyytyväinen. Tämä on vähän niin kuin orgaaninen projekti, JDLD tuumaa.

-Kullattu vessanpönttö olisi hienoin juttu mitä tällä voi saavuttaa. Sellainen mikä vähän rapistuu, ja näyttää jo hiukan halpikselta. Niin että siellä on palmutaulu ja neonvaloja. Tosissaan jos puhun, niin hienointa olisi hyvä yleisö, ja että kaikki olisivat virittyneet oikealle taajuudelle. Livenä tapahtuu asioita, jotka ovat niin hienoja, että niitä on kokemuksina vaikea verrata mihinkään muuhun, Laxa kuvailee.

Eikä tästä räppäristä sitten tunnu oudolle kutsua itseään laksatiiviksi?

-Tuntuu todella oudolta, että se nimi löysi ja valitsi minut. Yhteys siinä on se, että olen Lauri, ja siinä on samat alkukirjaimet. Alkoi kyllästyttää se, että kaikki aina keksivät laxatiivin ärsyttääkseen, ihan kuin en itse olisi sitä aiemmin keksinyt. Siksi päätin julkaista levyn Grandmaster Laxatiivi, mikä on todella hämmentävää. Laxa on kuitenkin se virallinen nimi, ja laxatiivi on siitä hellyttelymuoto, Laxa pelleilee.

-Kaikki häpeäntunteet on heitetty pois jo ajat sitten, Jalmari vitsailee ja elehtii käsillään.

-Me olemme kadotettuja sieluja, Laxa toteaa synkästi naurahtaen.

Humaltunut elämää nähnyt mies yrittää ilmaista epämääräisen kannatuksensa örisemällä, ja huutamalla ”Rocka Billy!” Jätkät hyppäävät penkille väen kerääntyessä ympärille kamerat heiluen.

Jalmari revittelee

Jalmari revittelee

Teksti ja kuvat: Heidi Aaltonen

1 thoughts on “Kaduilla raikaa räppi!

  1. AIVAN ERINOMAINEN JUTTU!! Hyväntuulinen, leppoisa ja kesäinen puistotunnelma rentoine räppääjineen saatu todella hyvin esiin! 🙂

kommentoi